Wat u moet weten over het Nederlandse belastinginkomen
Wat u moet weten over het Nederlandse belastinginkomen

Wat u moet weten over het Nederlandse belastinginkomen

Expat tax

Als u ontdekt dat u hulp nodig heeft bij uw Nederlandse belastingen; of als u uw fiscale kennis wilt opfrissen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen!

De grondbeginselen: Nederlandse en Nederlandse indieningstermijnen

Zowel Nederlandse werkgevers als expats moeten hun aangifte inkomstenbelasting indienen op de 15e dag van de maand volgend op het einde van het belastingjaar. Het is belangrijk dat u al uw inkomsten, inclusief inkomsten van buiten Nederland, opneemt in uw Nederlandse aangifte. Er geldt een 95%-regel en dat betekent dat u meer dan 95% van het reguliere Nederlandse belastinginkomen in uw aangifte moet opnemen, ongeacht uw gunstige fiscale verblijfsstatus in Nederland. Dus voordat u aan de slag gaat… zijn er een aantal dingen die u moet weten.

Je moet het gewoon doen:

Classificatie van uw inkomen

Voor gewone Nederlandse belastingplichtigen moet u alle inkomsten opnemen die u in het belastingjaar hebt ontvangen, of ze nu in Nederland belastbaar zijn of niet.

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, zijn er een aantal goede redenen om regelmatig in te delen. Hier zijn er vier:

het maakt het leven makkelijker.

U kunt uw fiscale situatie vergelijken met die van uw gelijken.

Het voorkomt dubbele belastingheffing.

Wat is fiscale residentie?

In het algemeen is fiscaal ingezetenschap de situatie waarin iemand aan de “top” van de fiscale hiërarchie zit. Het gemakkelijkste voorbeeld is dat u een inkomenspotentieel heeft in andere landen, waarbij u uw Nederlandse inkomen gebruikt om in Nederland belasting te betalen.

Veel niet-Nederlanders worden min of meer uitsluitend in hun eigen land belast. Daarentegen kunt u opereren via een in Nederland gevestigde vennootschap en daar inkomstenbelasting betalen, terwijl geregistreerd in andere landen een kleiner deel van uw inkomsten/winst in Nederland aan belasting wordt onderworpen. Een andere mogelijkheid is dat u Nederlands ingezetene wordt, wat betekent dat u zowel in Nederland als in uw eigen land wordt belast.

Om een Nederlandse fiscale verblijfsvergunning te krijgen, moet u drie van de laatste zes jaar met uw nationaliteit in Nederland hebben gewoond. U hoeft niet vier jaar in Nederland te hebben gewoond voordat u een verblijfsvisum hebt gekregen.

Het fiscaal residentschap is permanent en gaat over als u langer dan drie jaar in Nederland verblijft. U kunt echter, en wordt aangemoedigd, Nederland verlaten en voor de helft van uw fiscaal verblijf niet-ingezetene worden, afhankelijk van het soort verblijf dat u hebt.

D’oh! … Wat is er met de m …?

In fiscaal jargon staat M bekend als de netto inkomenstoets. Het betekent dat u uw belastingaangifte bruto doet, met aftrek van alle niet-aftrekbare kosten (honoraria, servicekosten, giften, enzovoort). Als extra bonus worden alle andere aftrekposten die u eventueel zou hebben gehad, hierdoor ongeldig. De Dessous-toets verhoogt de toegestane aftrekbaarheid van uw aftrekposten van 25% naar 34,5%, of 96% als u in Nederland een partner met inkomstenbelasting steunt.

Recente wijzigingen in de Nederlandse belastingwetgeving

In april 2016 kondigde KPMG (de accountants die documenten verkopen aan zowel handelaren) aan dat er iets ‘speciaals’ op komst was voor expats. Het ging om een wijziging van de tax residency test van 95% naar 50% om een naadloze belastingprocedure te creëren – een stabielere plek om te leven met wereld van onzekerheden aan onze voeten.

Het was van cruciaal belang om expats te beschermen in een tijd waarin ze met extreme onzekerheden werden geconfronteerd toen ze hun belastingsituatie in de media begonnen te benchmarken. Dus in plaats van een ingewikkelde en overweldigende fiscale tijd waarin je vaak op en neer moest springen, mengde KPMG nu openlijk de twee met investeringen op gebieden zoals het net invoeren van een; MCC – het maken van een “misschien maak ik de overstap” met een M in het proces! Na voor allerlei verrassingen te hebben gestaan, vooral na de Brexit-beslissing van het VK, besloten ze dat het tijd was voor een tussentijdse oplossing.

Om zowel actieve als passieve beleggers te faciliteren, waarbij er verschillende manieren zijn om uw MCC te berekenen, werd de nieuwe test in juni 2016 door KPMG geïntroduceerd. Zodra u aan deze voorwaarden voldoet, ontvangt u een andere e-mail met een uitnodiging om uw account te koppelen. Vanaf deze stap blijven al uw gegevens intact: zodra u uw nieuwe M-land van verblijf bevestigt, worden de resultaten van uw vorige belastingaangiften opgenomen in uw nieuwe account.

M in een notendop

Als u een volumemail ontvangt van belastingambtenaren terwijl u buiten Nederland woont, is dat waarschijnlijk om het grensproces uit te leggen. Het vermindert ook aanzienlijk een belastingdienst die drastisch gebruikelijk is onder handelaren; het volgen van cookie cutter back-up correspondentie zoon tijden en deadline-best vastgestelde tijd overslaan veeleisende hoogtepunt alleen toegestaan op de zolder inbox voor de angstige.

Lees meer:
Relocation
Relocation services
Relocation company
Relocation services netherlands
Immigration assistant
Expat tax
Expat services
30 procent regeling
Moving Netherlands

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *